Thursday 10 April 2014

Nefes Al :)

Başlığı görenler, “nasıl yani, zaten nefes alıyoruz, yoksa nasıl yaşarız ki :S” gibi şeyleri aklından geçirmiş olabilir. Burada bahsedeceğim konu doğru nefes alıp vermek J

Amaaannn, ne farkeder zaten nefes alıyoruz demeyin, çok şey farkediyor. Bi’ lokmacık bahsedeyim size.

İyi bir yaşam için vücudumuzun biyokimyasal fonksiyonunun sağlıklı olması gerek. Bunu da vücudumuzu temizleyerek ve besleyerek yapacağız. İyi ye, iyi yaşa kısmında nasıl besleyeceğimizden bahsetmiştim. Sıra temizlik kısmına geldi.


Sağlığın temeli, sağlıklı bir kan dolaşımıdır. Dolaşım sistemi, oksijen ve besinleri vücudun tüm hücrelerine taşıyan sistemdir. Bu da demek oluyor ki; sağlıklı bir dolaşım sistemine sahipseniz uzun ve sağlıklı yaşamınız olacak.  Peki bu sistemi sağlıklı yapan nedir ? NEFES J


Kan dolaşımı, hücrelere oksijen ve besin taşır. Arta kalanlar ise vücudumuzda kalır ve toksinleri oluşturur. Lenf sistemi ise bu toksin maddeleri, ölü hücreleri ve kan proteinlerini dışarı atar. Yani vücudun temizlik işini lenf sistemi yapıyor. Lenf sistemini harekete geçiren ise NEFES.

Hücrelerin oksijen miktarını kısıtlayan fazla sıvı ve toksik madde, lenf sistemi sayesinde dışarıya atıldığı için, hücrelerimizin sağlığı lenf sistemine bağlıdır. Ne kadar önemli olduğunu şu şekilde de farkedebiliriz. Lenf sistemi 24 saat çalışmazsa, hücrelerin etrafında oluşan sıvı fazlası ve kan proteinleri yüzünden insan ölür.

Kan dolaşımının pompası kalptir, lenf sisteminin ki ise kas hareketleri ve nefestir. Lenf sistemini doğru çalıştırmak için diyaframdan derin nefesler almak zorundayız. Evet, diyaframdan J Derin nefes, vakum gibi kan dolaşımı aracılığıyla lenfi çeker ve vücudun toksinleri yok etme hızını arttırır.


Bu kısım tamam da, diyafram nefesi ne ola ki ?

İnsanlar doğduklarında, doğru nefes alarak hayata merhaba derler. Yani diyafram nefesi kullanarak gözlemizi açarız hayata. Şöyle bir düşünün, minicik bir bebek bir ağlamasıyla bütün hastaneyi inletebilir. Bunun sebebi diyafram nefesidir. Sonra insanlar büyüdükçe korkular, heyecanlar bize diyafram nefesini unutturur. Korku anında nefesimizi tutarız örneğin. Heyecanlanınca kesik kesik hızlı nefesler alırız. Hayat şartları bize diyafram nefesini unutturur zamanla. Bunu tekrar hatırlayarak sağlığımıza katkıda bulunabiliriz. Sadece sağlık mı, ruhumuza da sağlık getiririz J


 Diyafram nefesi alırken dikkatimiz nefes alışımızda olduğu için an’ da kalırız. Ne geçmişin endişelerini ne de geleceğin endişelerini düşünürüz. An’ a odaklanır, an’ da olanları algılarız. Kafamız rahat olur.

İşte, size sistemi temizlemek için güzel bir egzersiz önerisi.

1 birim zamanda nefes alıyorsunuz, 4 birim zaman içinizde tutuyorsunuz ve 2 birim zamanda dışarı veriyorsunuz.

4 saniye nefes alıyorsanız,
16 saniye içinizde tutuyorsunuz
8 saniyede dışarı veriyorsunuz.

Bu biçimde nefes alıp vermemizin sebebi, lenf sistemi aracılığıyla toksinleri atmak. Kan ve lenf sistemini tam olarak oksijenlendirmek için nefesi 4 birim tutuyoruz. Sistemden toksinleri vakumlayıp atmak için karın bölgesinin en alt kısmında nefes almalısınız.

Günde en az 3 defa 10 kez bu şekilde nefes almayı deneyin. Nefes alışlar burundan verişler ağızdan olacak şekilde yapmalısınız. Bunu denediğinizde sağlığınızdaki gelişmeyi de göreceksiniz. İyi nefes almanın sağladığı faydayı sağlayacak hiçbir vitamin ilacı ya da yiyecek yoktur.

Nefes almanın uygun yollarından birisi de havayla alıştırma yapmak anlamına gelen aerobik yapmaktır. Koşmak güzel fakat streslidir. Yüzmek mükemmeldir. En iyi aerobiklerden biri trombolin yapmaktır J Tabii eğer bulabilirseniz J Çünkü vücuda en az stres yükleyen aktivitedir.

Haydi, başlayın bakalım nefes almaya J

No comments: